Vacumeren

Cyclus: vacumeren, begassen, sealen en beluchten

       Vacuüm verpakken is een effectieve manier om de houdbaarheid van food producten te verlengen. Ook beschermt een vacuümverpakking zowel food als non-food producten tegen invloeden van buitenaf. Bovendien is een vacumeermachine een absolute must voor sous-vide koken.

 

Principe

Vacuüm verpakken werkt eenvoudig. Het product, dat in de vacuümzak zit, wordt in de vacuümkamer gelegd. De open zijde van de zak ligt over de sealbalk. Bij het sluiten van het deksel zal de machine de vacuümcyclus automatisch starten, doorlopen en voltooien. De hele cyclus telt vijf fases:

  1. Lucht onttrekken (vacumeren)
  2. Gas injecteren (optioneel)
  3. Sealen
  4. Soft Air (optioneel)
  5. Beluchten

Besturing

Er zijn drie manieren om de vacuümcyclus te besturen.

Food en non-food

Omdat er tijdens de vacuümverpakkingscyclus lucht onttrokken wordt aan het product en de verpakking, verdwijnt ook de zuurstof. Op deze manier wordt bederf van food producten tegengegaan. Maar ook voor veel non-food is een luchtdichte verpakking ideaal, omdat het producten beschermt tegen lucht, vuil, vocht en wrijving.