Gas-injectie

Waarom gasinjectie?

     Na het vacumeren is de zak klaar om geseald te worden. Alvorens te sealen kunt u nog gas injecteren. Deze techniek wordt ook wel MAP (Modified Atmosphere Packaging) genoemd. Meestal gebeurt dit om de houdbaarheid van het product te verhogen, extra bescherming te geven en/of verkleuring van het product te voorkomen. Gewoonlijk wordt een mengsel van stikstof (N2) en kooldioxide (CO2) gebruikt. Aan deze combinatie kan zuurstof (O2) worden toegevoegd. De laatste tijd neemt de toepassing van argon (Ar) toe, omdat dit dezelfde neutrale gaseigenschappen bezit als stikstof (N2).

Toepassing

Voorbeelden van producten waarbij gasinjectie gebruikelijk is, zijn: gesneden sla, bladgroenten, gehakt, steak, gegaarde vis, afbakproducten, chips en kant-en-klaargerechten. Welk gasmengsel het meest geschikt is, hangt af van het product. Uw gasleverancier kan u het beste informeren over de optimale samenstelling. Voor gasmengsels met meer dan 20% zuurstof (O2) is een speciale zuurstofpomp beschikbaar.

 

Effecten van verschillende gassen

  • Stikstof (N2) en argon (Ar) elimineren sporen van vocht,                    
  • Kooldioxide (CO2) remt de groei van bacteriën en schimmels,
  • Zuurstof (O2) zorgt voor behoud van de rode of roze kleur van vlees.                                            

Voordelen

  • - Verlengt de houdbaarheid.
  • - Beschermt kwetsbare producten.
  • - Voorkomt verkleuring.

Bediening

  1. Sluit de gasfles aan op de gasnippel
  2. Draai de gasfles open.
  3. Stel de begassingstijd of het percentage in.
  4. Na vacumeren zal de machine gas injecteren
  5. De vacuümzak wordt geseald
  6. De verpakking is luchtvrij, maar bevat wel het ingevoerde gasmengsel

https://youtu.be/TusXeLcjo-Q